Bios (Basic Input-Output System) (Temel Giriş-Çıkış Sistemi). ; bilgisayarınızın asıl işletim sistemidir. Harddiskten bağımsız olarak anakart üzerinde EPROM adı verilen bir yongada tutulur. Basitçe anlatmak gerekirse bilgisayarınızdaki diğer tüm donanımları işlemcinize tercüme ederek konuşmasını sağlayan bir yazılımdır. Harddiskinizde veya başka bir depolama aygıtınızdaki işletim sistemini veya bir kurulum dosyasını göstererek başlatır.
Sözünü ettiğimiz biosu depolayan anakart üzerindeki EPROM’un örnek fotoğrafı;
Peki bu bios üzerinden ayarladığınız parolayı unutursanız ne yapacaksınız ?
Bios’un kendisi ile ayarlarının tutulduğu config dosyası farklı yerlerdedir. Şöyle ki Bios’un kendisi EPROM’da tutulurken ayarlarının bulunduğu dosya RAM bellek gibi kalıcı olmayan bir işlemcide tutulur. Bu işlemci ise küçük bir pil yardımı ile bilgisayarın fişini çektiğinizde dahi (işlemciyi) çalışır durumda tutar. Böylece bios ayarlarınız silinmez ve bilgisayarınızın saati fişi çekildiğinde dahi tıkır tıkır çalışır.
Dolayısıyla bios ayarlarını sıfırlamanın yolu bios pilini çıkartmaktır.
Anakart üzerindeki bu pili çıkarıp yaklaşık 1 dakika sonra taktığınızda bios ayarlarınız sıfırlanmış olacak ve doğrudan bilgisayarınız açılacaktır.
Not: Uefi, boot, sata , ide , ahci gibi ayarlarınız da sıfırlanacağından tekrardan ayarlamak gerekebilir.
Bios ayarlarına müdahale edebilmek için bios ekranına hangi tuşla gireceğiniz bilgisayarı ilk açtığınızda alt kısımda gösterilir. Bu tuş genelde F2-F8-F9-F10-F11-F12-DEL-ESC butonlarından birisidir.
Bilgisayarınızın saat ve tarihi her açtığınızda sıfırlanıyorsa ve hep aynı tarihe dönüyorsa bios piliniz bozulmuştur. Yenisi ile değiştirdiğinizde tekrar ayarlayınız , kapatıp açtığınızda bozulmadığını göreceksiniz.