Bilgisayarınızın açılması ve kullanılabilir duruma gelmesi dakikalar sürüyor ise bu dökümanı incelemenizde fayda var.
Bilgisayarın açılışını en çok yavaşlatan etkenlerden birisi başlangıçta Windows’un çalıştırdığı program ve servislerdir. Öncelikle birlikte başlangıçta çalışan programları inceleyelim. Windows 8’den daha eski bir sürüm kullanıyorsanız başlangıçta çalışan programları incelemek için ;
Çalıştır satırına msconfig yazmanız ve ardından çıkan pencerede Başlangıç (Startup) sekmesini seçmeniz gerekiyor.
Windows 8 ve daha yeni sürümlerde bu programları görmek için Görev yöneticisini kullanabiliyoruz.
Başlat çubuğuna sağ tıklayarak görev yöneticisine erişebilirsiniz.
Görev yöneticisini açtıktan sonra yukarıdaki sekmelerden Başlangıç (Startup) sekmesini seçmemiz gerekiyor.
Buradan başlangıçta çalışmasını istemediğimiz programları, sadece ihtiyacınız olduğunda kullanmak istediğiniz programları disable ederek hem açılışta zaman, hemde işlemci ve bellek kullanımından kâr edebilirsiniz. Bunun için sağ tıklayıp Devre Dışı Bırak butonuna tıklamamız yeterli olacaktır.
Burada kullandığınız antivirüs programını, ekran kartınızın ve ses kartınızın sürücülerini görebilirsiniz. Notebook kullanıcıları Hotkeys’lerinin ( Ekran parlaklığı ayarlama , ses kısıp açma gibi ) sürücülerini görebilir. Bunları bırakmak bilgisayarınızda problemler çıkarabilir.
Örneğin Hotkeys driverlarını devre dışı bırakmak tuşların çalışmamasına, Ses kartının sürücülerini devre dışı bırakmak yeni bir aygıt bağlandığında uyarı vermemesine neden olabilir.
Burada daha çok devre dışı bırakmanız gereken , örnekte olduğu gibi iTunes benzeri amaçla kullanılan, sadece bir işiniz olduğunda açtığınız ama arka planda sürekli çalışan programlardır.
Bilgisayarınızın açılış süresini uzatan bir diğer etken de regedit kayıtlarınızda bulunan boş veya yanlış değerlerdir. Ben bunları temizlemek için CCleaner’ın ücretsiz sürümünü kullanıyorum. Ek olarak az önce yaptığımız değişiklikleri de bu program üzerinde Araçlar-> Başlangıçta sekmesi altından uygulayabilirsiniz.
Arama işlemi tamamlandığında Seçili Sorunları Çöz butonuna tıklayalım.
Ardından bize yedek almak isteyip istemediğimizi soracaktır, olası problemlerde geri dönüş yapmak için bu yedek dosyası işimize yarayacaktır. Uygun bir yer seçip oraya yedekleyebiliriz.
Daha sonra ise Seçili Tüm Sorunları Çöz butonuna tıklayarak tüm kayıt girdilerini düzeltebiliriz.
Ek olarak bu program ile bilgisayarınızdaki çerezleri de temizleyebilirsiniz. Ancak bu durum açılıştaki performansa değil genel performansa etki eder. Kayıtlı parolalarınızı ve başlat menüsü kısayollarınızı silmemeye dikkat ediniz.
Teşekkürler.